Citronové hvězdičky


První letošní recept na vánoční cukroví tady na blogu. Už pečete? Vanilkové rohlíčky, linecké a išelské koláčky, to jsou naše stálice, které pečeme každý rok. Pak máme recepty na cukroví, které čas od času oprášíme a trochu vylepšíme. Jedním z těch receptů je ten na citronové hvězdičky. 




Těsto:

150 g hladké mouky
100 g bramborového škrobu
140 g změklého másla
90 g moučkového cukru
1 žloutek
šťáva a kůra z jednoho citronu


Krém:

120 g bílé čokolády
40 g smetany na šlehání
2 lžičky lemon curd


Poleva:

100 g moučkového cukru
4 lžíce citronové šťávy

Cukrové perličky na zdobení



Mouku, bramborový škrob, cukr prosijte do mísy. Přidejte pokrájené změklé máslo, žloutek, citronovou šťávu a kůru a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a dejte odpočinout do lednice, nejlépe přes noc.
Těsto bylo při zpracování poměrně lepivé, ale dlouhý odpočinek v lednici mu prospěl. Při vyvalování stačilo ho lehce podsypat hladkou moukou.

Odpočinuté těsto vyválejte na placku silnou asi 3 mm.  Vykrajujte hvězdičky a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem.

Hvězdičky pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 8-10 minut.


Krém na slepení hvězdiček si připravte  den předem. Do misky rozlámejte bílou čokoládu. Smetanu nalijte do rendlíku a přiveďte k varu. Pak horkou smetanou přelijte čokoládu. Míchejte dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Přes misku natáhněte folii a nechte v chladu ztuhnout. Pak do krému metličkou vmíchejte lemon curd.

Hvězdičky slepujte připraveným krémem.

Na polevu prošlehejte prosátý moučkový cukr s citronovou šťávou. Polevou potřete hvězdičky a dozdobte cukrovými perličkami. Nechte zaschnout.

















Komentáře

Oblíbené příspěvky