Jogurtový koláč s rebarborou
Už letos pekli koláč s rebarborou? Co třeba tenhle koláč z jogurtového těsta? Máme rádi kombinaci její nakyslé chuti a spousty křupavé sladké drobenky.
Rebarbora by se měla sklízet do svátku sv.Jana. Později obsahuje příliš mnoho šťavelanu a není vhodná ke konzumaci. Takže je nejvyšší čas něco upéct. ;-)
Na koláč si připravte:
Na těsto:
1 bílý smetanový jogurt (150 g)
160 g polohrubé mouky (1,5 kelímku)
60 g krupicového cukru (0,5 kelímku)
2 vejce - žloutky a bílky zvlášť
1 lžičku prášku do pečiva
špetku soli
300 g pokrájené rebarbory (asi na 1-2 cm silné kousky)
Na drobenku:
100 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
50 g másla
1 lžičku mleté skořice
Dále máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání koláčové formy.
Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu.
Nejprve si připravte drobenku. Do misky dejte máslo, přisypejte cukr a mouku a přidejte lžičku skořice. Prsty rychle zpracujte.
Připravte těsto. Ve větší míse smíchejte bílý jogurt, cukr a žloutky. Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a pak ji zamíchejte do jogurtové směsi. Na závěr lehce vmíchejte ušlehaný sníh. Těsto vylijte do připravené formy, uhlaďte a na povrch rovnoměrně rozdělte kousky rebarbory a pak posypte drobenkou.
Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 25 - 30 minut.
Komentáře
Okomentovat