Jablečný koláč
Barevný podzim, čas jablečných koláčů. Tenhle koláč je tak trochu variací na jablečný závin. Jablka, voňavá skořice, rozinky a ořechy.
Ostatně tohle křehké těsto můžete klidně na závin použít...
Těsto:
200 g hladké mouky
50 g celozrnné špaldové mouky
125 g změklého másla
75 g bílého jogurtu
špetka soli
Náplň:
6 větších jablek
1 lžíce krupicového cukru
1 lžička mleté skořice
hrst rozinek
hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
dále kousek másla na vymazání koláčové formy, hrst strouhanky na podsypání jablek.
Nejdřív si připravte těsto. Mouku prosijte do mísy, přidejte na kousky pokrájené máslo, jogurt a špetku soli a vypracujte nelepivé těsto. Hotové těsto zabalte do folie a dejte odpočinout do chladu asi na 20 minut (než si připravíte náplň).
Připravte si náplň. Jablka oloupejte a omyjte. Potom je nastrouhejte nahrubo. Nastrouhaná jablka promíchejte s cukrem, skořicí, ořechy a rozinkami. Můžete přidat kapku tuzemáku.
Dejte předehřát troubu na 180°C. Koláčovou formu vymažte kouskem másla.
Z odpočinutého těsta odkrojte přibližně třetinu a dejte stranou. Zbylé těsto vyválejte na placku o něco větší než je forma. Těsto přeneste do připravené formy.
Těsto posypte rovnoměrně strouhankou a rozprostřete jablečnou náplň. Zbylou třetinu těsta vyválejte a nakrájejte na proužky a ozdobte jimi koláč.
Koláč pečte dozlatova asi 30-35 minut.
Komentáře
Okomentovat