Ořechová bábovka
Bábovka, naprostá klasika české kuchyně. Tahle ořechová je vláčná, sladká tak akorát. A pokud do ní přidáte pár nasekaných ořechů navíc, bude úplně dokonalá. My ji k nedělní kávičce rozhodně upečeme znovu. ;-)
Co plánujete na víkendové pečení, vy?
Na bábovku budete potřebovat:
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
180 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
125 g změklého másla
250 ml smetany ke šlehání
150 g mletých vlašských ořechů
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetku soli
Dále kousek másla a strouhanku na vymazání a vysypání formy.
Nejprve si připravte formu. Troubu dejte předehřát na 180°C.
Žloutky vyšlehejte s oběma cukry a změklým máslem do světlé pěny. Postupně přimíchejte mleté
ořechy ( případně pár nasekaných ořechů navíc) a smetanu ke šlehání.
Polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a po částech zamíchejte do žloutkové směsi.
Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Pak sníh opatrně zamíchejte do těsta.
Těsto vlijte rovnoměrně do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 40 - 45 minut. Špejlí pak vyzkoušejte, jestli je bábovka propečená. Pokud na špejli ulpí těsto, ještě přidejte pár minut pečení.
Upečenou bábovku nechte 5-10 minut zchladnout a teprve pak vyklopte z formy. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.
Komentáře
Okomentovat