Linecké cukroví




Už jste přemýšleli jaké letos cukroví upečete? Linecké patří u nás doma mezi nejoblíbenější. Slepené nejlépe domácí rybízovou nebo malinovou "marmeládou". Každá rodina má určitě léty prověřený recept a tady je ten náš... :-)



Na linecké těsto si připravte:

300 g hladké mouky
200 g změklého másla
100 g moučkového cukru
2 žloutky

Dále plechy a papír na pečení, vykrajovátka.


Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky utřete nebo vyšlehejte šlehačem do světlé pěny. Pak přidejte prosátou mouku a vypracujte hladké nelepivé těsto.

Hotové těsto zabalte do folie a dejte odpočinout aspoň na hodinu do lednice, klidně i přes noc.


Pak na pomoučněné pracovní ploše (na vále, na silikonové podložce) vyválejte těsto na 3-4 mm silnou placku a vykrajujte tvary podle libosti. Odkrojky těsta pak znovu zpracujte, vyválejte a vykrajujte... :-)

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, asi 6-8 minut, aby okraje byly nazlátlé. Od trouby se moc nevzdalujte. Nám se každý rok povede připéct aspoň jeden plech, nejčastěji ten s vykrájenými středy... :-D








Komentáře

Oblíbené příspěvky