Kynuté ovocné knedlíky


                         


Máme rádi klasiku. Kynuté ovocné knedlíky. Vaříme je v průběhu léta několikrát, podle toho jak dozrává ovoce, nejdříve s jahodami, pak s meruňkami, nakonec se švestkami. Ty švestkové sypeme mletým mákem s míchaným s moučkovým cukrem a mastíme rozpuštěným sádlem.



Na těsto budeme potřebovat:

300 g hrubé mouky
1 větší špetku soli
1 vejce
150 ml vlažného mléka
15 g droždí
2 lžičky cukru

Z uvedeného množství je asi 18 knedlíků.

K podávání:

strouhaný tvaroh
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
kysaná smetana

Z mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, necháme ho asi deset minut kynout. V zadělávací míse smícháme mouku se solí, dále přidáme vejce a vykynutý kvásek. Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Necháme ho na teplém místě vykynout, to trvá asi jednu hodinu ( těsto zdvojnásobí svůj objem). 
Lžící ukrajujeme kousky těsta, které pokládáme na moukou posypaný vál. Měli bychom mít asi 18 kousků, ze kterých v dlaních uválíme kuličky a necháme ještě 10 minut vykynout. Z vykynutého těsta postupně tvarujeme placičky, do kterých balíme ovoce a uválíme knedlíky. Vaříme po částech ve vroucí osolené vodě 5 minut pod pokličkou a pak knedlíky otočíme a vaříme další 3 minuty bez pokličky. Uvařené knedlíky po vyndání z hrnce propíchneme vidličkou, aby mohla uniknout přebytečná pára.

Podáváme se strouhaným tvarohem, pocukrované moučkovým cukrem, omastíme rozpuštěným máslem a na závěr přidáme kysanou smetanu.





Komentáře

Oblíbené příspěvky