Nakládaný sýr feta



Pěstujeme si bylinky v truhlíku na balkoně. Bazalka, rozmarýn, oregano, několik druhů tymiánu,petrželka, máta a majoránka patří mezi naše nejoblíbenější. Často je využíváme při vaření.

Tenhle recept je rychlý na přípravu, o to víc vyžaduje trpělivost. Sýr se musí nechat několik dní odležet, aby se prolnuly všechny chutě.


Na přípravu budeme potřebovat:


250 g fety nebo sýra balkánského typu
2 stroužky česneku - nejlépe z čerstvé sklizně
bylinky - tymián, citronový tymián, oregano
feferonka - pro ty, kteří mají rádi ostřejší chuť
olivový olej na zalití
sklenici se šroubovacím víčkem





Sýr nakrájíme na kostky, česnek na plátky, bylinky opláchneme a dobře osušíme v papírové utěrce.
Sýr vrstvíme do sklenice, prokládáme bylinkami, česnekem.
Kdo chce, přidá pokrájenou feferonku.
Na závěr sýr ve sklenici zalijeme olivovým olejem. Necháme několik dní odležet.



Podáváme jako chuťovku s čerstvou křupavou bagetkou. Výborný je do salátu. Navíc získáme ochucený olej, který můžeme použít k přípravě zálivek nebo k přípravě krutonků.




Komentáře

Oblíbené příspěvky