Citronový koláč s malinami
Citronový koláč s malinami, klasický francouzský dezert. Velice osvěžující chuť citronů. Díky množství použitých vajec a smetany je velmi sytý, přesto jeden kousek nestačí! :-)
Na koláč budeme potřebovat (forma o průměru 25 cm):
200 g hladké mouky
60 g mletých mandlí
75 g cukru krupice
140 g studeného másla
1 žloutek
špetku soli
1 bílek na potření těsta
Citronová náplň:
125 ml citronové šťávy
250 ml smetany ke šlehání
250 g cukru krupice
5 celých vajec
Na ozdobení 125 g čerstvých malin
V robotu několika pulsy zpracujeme mouku, mleté mandle, cukr, studené máslo, žloutek a špetku soli na drobenku. Pak vyklopíme na pracovní plochu a rychle zpracujeme do tvaru koule. Těsto zabalíme do folie a dáme vychladit do lednice asi na půl hodiny.
Těsto vyválíme na placku větší než je forma, opatrně navineme na váleček a přeneseme do formy. Těsto ve formě dáme opět vychladit.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Na vychlazené těsto ve formě položte papír na pečení a nasypte luštěniny. Těsto předpečeme 20 minut, poté odstraníme pečící papír s luštěninami. Předpečené těsto potřeme bílkem a pečeme dalších 10 minut.
Na náplň v rendlíku metličkou smícháme citronovou šťávu, cukr, smetanu a vejce. Lehce ohřejeme. Náplň nalijeme přes sítko na předpečený koláč.
Teplotu snížíme na 130 °C a koláč pečeme dalších 30 minut. Koláč necháme ve formě úplně vychladnout.
Ozdobíme ovocem.
Komentáře
Okomentovat