Rozinkový chlebíček







Tenhle recept jsem oprášila po hodně dlouhý době. Je z jedné německé kuchařky, která vyšla na začátku 90.let. Těsto je podobné jako na vánočku, jen trošku řidší. V původní receptuře je klasická hladká mouka, já jsem ji nahradila hladkou špaldovou.










Na rozinkový chlebíček si připravíme:



375 g hladké špaldové mouky
25 g krupicového cukru
1/2 kostičky droždí
125 ml mléka
50 g másla
75 g rozinek
2 malá vejce
špetku soli



dále chlebíčkovou formu, lehce vymazanou máslem









V kastrůlku rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Na kvásek si ohřejeme mléko. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Zamícháme a necháme asi 10 minut kynout.

Do velké mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, cukr. Dále do mísy rozklepneme dvě malá vejce a přilijeme vykynutý kvásek a vychladlé máslo. Hněteme asi deset minut až získáme hladké těsto, lehce ho poprášíme mouku, mísu zakryjeme utěrkou nebo potravinovou folií a necháme asi 45 minut kynout na teplém místě.


Potom do těsta zapracujeme rozinky. Těsto je lepivější, tak si můžeme pomoci při zapracování rozinek stěrkou. Z těsta vytvoříme váleček, který vložíme do vymazané formy a necháme kynout ještě asi 15 minut.


Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 35  minut. Po upečení chlebíček vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.








Komentáře

Oblíbené příspěvky