Bramborový koláč s povidly
Tenhle recept jsme před několika lety objevily v internetovém magazínu ProŽeny a hned se zařadil mezi naše oblíbené. Vláčné těsto, švestková povidla a křupavá ořechová posypka na vrchu, to je skvělá kombinace. :-)
Na koláč si připravíme:
4 vejce ( bílky a žloutky zvlášť )
150 g brambor vařených ve slupce
100 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce mléka
hrubá mouka a máslo na vymazání formy
Náplň:
200 g švestkových povidel
1/2 hrnku nasekaných ořechů
1 lžička perníkového koření
2 lžíce hnědého cukru
Koláčovou nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Povidla rozmícháme s troškou horké vody, můžeme přidat lžíci rumu. Přendáme je do jednorázového zdobícího sáčku. Ořechy smícháme s cukrem a perníkovým kořením.
Uvařené brambory nastrouháme na jemno. Ve velké míse vyšleháme do pěny žloutky s cukrem. Do pěny zašleháme mléko, rozpuštěné máslo, přidáme nastrouhané brambory, nakonec vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva.
Z bílků ušleháme pevný sníh, opatrně ho vmícháme do těsta. Těsto přelijeme do formy, na těsto nastříkáme povidla a posypeme ořechovou směsí.
Koláč pečeme ve vyhřáté troubě 30-40 minut.
Komentáře
Okomentovat