Kaštanový dort I
Pečení tohoto dortu se pomalu u nás stalo tradicí. Většinou bývá na stole jako sladká tečka o vánoční svátky nebo na Nový rok. Letos jsme ho pekly o 14 dní později, tentokrát jako narozeninový dort. Je krásně vláčný a je přirozeně bezlepkový.
Nejprve si připravte kaštany:
Omyjte 400 g jedlých kaštanů, na vypouklé straně je nařízněte do kříže. Položte je na plech a postříkejte studenou vodou. Pečte je ve vyhřáté troubě na 190° C asi 10 minut až puknou. Ještě teplé je zbavte hnědé "skořápky".
Pak kaštany vložte do hrnce s vařící vodou a vařte do měkka. To trvá asi 20 minut. Pak sceďte a z uvařených kaštanů sloupněte ještě hnědou tenkou slupku.
Teplé kaštany prolisujte přes lis na brambory nebo umelte na mlýnku na ořechy.
6 vajec ( žloutky a bílky zvlášť )
140 g cukru krupice
60 g mletých mandlí
dortovou formu o průměru 22 cm
pečící papír
Na krém:
500 g mascarpone
100 g moučkového cukru
100 ml smetany ke šlehání
Na dokončení:
100 g hořké čokolády
50 g mléčné čokolády
hrst posekaných mandlí
Předehřejte troubu na 180°C a dno dortové formy lehce potřete máslem a vyložte pečícím papírem.
Ve velké míse utřete do pěny žloutky s polovinou cukru. K nim pak přidejte prolisované vychladlé kaštany, mleté mandle a promíchejte.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh, pak do něj zašlehejte druhou polovinu cukru a lehce ho po částech vmíchejte do kaštanové hmoty.
Těsto vlijte do dortové formy a uhlaďte ho stěrkou. Pečte 40 minut. Špejlí vyzkoušejte, jestli je dort pečený. Pokud na špejli ulpí těsto, pečte ještě 5 minut a špejlový test zopakujte. :-)
Dort nechte ve formě vychladnout. Po vychladnutí dort opatrně vyndejte z formy, odstraňte pečicí papír a dvakrát prokrojte. Měli byste získat tři tenké placky.
Připravte si krém. Smetanu ušlehejte dotuha. V míse smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem, pak přidejte dotuha ušlehanou smetanu a promíchejte. Krém si rozdělte na třetiny.
Jednu placku položte na dortový podnos, potřete třetinou krému, položte na ní druhou a zase potřete třetinou krému a nakonec navrch položte třetí placku. Zbytkem krému potřete obvod dortu.
Na ozdobení dortu rozpusťte ve vodní lázni hořkou čokoládu. Rozpuštěnou čokoládou potřete vršek dortu a nechte stékat po stranách. To zopakujte i s mléčnou čokoládou. Na závěr ozdobte dort posekanými mandlemi.
Komentáře
Okomentovat