Mrkvový dort
Tento recept je z časopisu Gurmet. Každý měsíc je v časopise zveřejněna cukrářská výzva. Tentokrát to byl mrkvový dort.
Určitě stojí za vyzkoušení a bude krásnou sladkou tečkou na velikonočním stole. Je krásně vláčný a jemně kořeněný. Určitě ho zařadíme mezi naše oblíbené recepty.
Dort jsme pekly v malé formě o průměru 16 cm. Uvádíme suroviny v poloviční dávce oproti původnímu receptu. Také jsme místo mletého zázvoru, hřebíčku a skořice použily naše oblíbené perníkové koření a do krému jsme místo citronové šťávy daly několik lžiček lemon curd. ;-)
Na korpus:
225 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
200 g mrkve
125 g třtinového cukru
60 ml oleje
3 vejce
40 g pekanových ořechů
30 g sušených brusinek
1 lžičku perníkového koření
1 lžičku prášku do pečiva
máslo na vymazání formy
Na krém:
250 g sýru Philadelphia
3 lžičky lemon curd
60 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr podle chuti
Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny. To trvá asi 10 minut. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Pekanové ořechy nasekejte.
¨
Předehřejte troubu na 175°C, dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
Do velké mísy dejte nastrouhanou mrkev, přidejte mandlovou mouku, olej, koření, prášek do pečiva, pekany a brusinky. Směs dobře promíchejte. Nakonec přidejte po částech našlehaná vejce s cukrem a pokaždé opatrně vmíchejte.
Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 70 minut. Korpus nechte chvíli zchladnout ve formě, pak odstraňte formu a nechte ho vychladnout na mřížce.
Připravte si krém. Do mísy vyklopte sýr, podle chuti oslaďte, přidejte lemon curd a promíchejte. Smetanu vyšlehejte dotuha a pak ji opatrně vmíchejte k sýrové směsi. Dort podélně rozřízněte, potřete polovinou krému, přiklopte vrchním korpusem a zbytkem krému potřete vršek dortu. Pokud dort prokrojíte na dvakrát, krém si rozdělte na třetiny. :-)
Komentáře
Okomentovat