Velikonoční bochánek








Každý rok na Velikonoce pečeme bochánky. Žádné nadýchané nic, ale pěkně hutné, aby se daly namazat máslem a marmeládou. Navíc s pořádnou dávkou posekaných mandlí. Aby bylo co olupovat. :-D Možná nejsou dokonalé, někdy prasknou, ale to jim na chuti rozhodně neubere!





Na jeden větší bochánek si připravte:

500 g polohrubé mouky
200 ml vlažného mléka
100 g másla
100 g cukru krupice
2 žloutky
30 g droždí
50 g rozinek
špetku soli
1/2 lžičky citronové kůry

na potření 1 rozšlehané vejce a nasekané mandle nebo mandlové lupínky na posypání.


Máslo rozehřejte a nechte vychladnout. Z droždí, vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravte kvásek, který nechte v teple kynout.

Do velké mísy prosijte mouku, přidejte zbylý cukr, sůl, rozinky, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte žloutky a vykynutý kvásek, promíchejte vařečkou, pak přilijte vychladlé máslo. Vše zpracujte vařečkou a pak rukama na hladké nelepivé těsto.

Těsto přikryjte utěrkou nebo potravinovou folií a nechte kynout na teplém místě asi hodinu. Pak z vykynutého těsta vytvarujte bochánek, který přendejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě kynout. (po dobu než se rozehřeje trouba, té naší to trvá asi 20 minut)

Předehřejte troubu na 180 °C. Bochánek potřete rozšlehaným vejcem, navrchu těsto rozřízněte do křížku a posypte mandlemi. Bochánek nejprve pečte 10 minut na 180°C, pak teplotu snižte na 150 °C a pečte ještě 40-45 minut.












Komentáře

Oblíbené příspěvky