Džem z bezinek a jablek
Pro někoho je to možná nezvyklá kombinace, ale džem je opravdu skvělý na kynuté koláče s drobenkou, na vdolky, lívance...
Jen jsme upravily recepturu a použily citrusový pektin místo běžných želírovacích přípravků.
Na 5 sklenic džemu:
1 kg oloupaných, jádřinců zbavených, jablek
1 kg bezinkových bobulek
1 kg cukru
6 lžiček citrusového pektinu (na 1 kg ovoce 3-4 lžičky = 7-10 g pektinu)
Omytá jablka pokrájejte na malé kousky, bezinky dejte na cedník a propláchněte studenou vodou. Ovoce dejte do velkého kastrolu, podlijte troškou vody. A pod pokličkou nechte vařit dokud jablka nezměknou.
Z celkového množství cukru odeberte 6 lžic a v misce ho smíchejte s citrusovým pektinem.
Pak šťouchadlem na brambory rozmělněte ovoce. K ovoci přidejte pektin smíchaný s cukrem a 5 minut vařte. Pak přisypte zbylý cukr. Poté, co se směs znovu začne vařit, sbírejte pěnu a vařte dalších 5-7 minut.
Horký džem plňte do pečlivě vymytých sklenic. Ihned uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout. Nebo uzavřené sklenice zavařujte v zavařovacím hrnci 20 minut při 85°C.
Komentáře
Okomentovat