Džem z bezinek a jablek



Tenhle džem  každý podzim dělávala naše babička. Měla velkou zahradu se spoustou jabloní, bezinky rostly hned za plotem, takže suroviny byly na dosah ruky.
Pro někoho je to možná nezvyklá kombinace, ale džem je opravdu skvělý na kynuté koláče s drobenkou, na vdolky, lívance...
Jen jsme upravily recepturu a použily citrusový pektin místo běžných želírovacích přípravků.





Na 5 sklenic džemu:

1 kg oloupaných, jádřinců zbavených, jablek
1 kg bezinkových bobulek
1 kg cukru
6 lžiček citrusového pektinu (na 1 kg ovoce 3-4 lžičky = 7-10 g pektinu)


Omytá jablka pokrájejte na malé kousky, bezinky dejte na cedník a propláchněte studenou vodou. Ovoce dejte do velkého kastrolu, podlijte troškou vody. A pod pokličkou nechte vařit dokud jablka nezměknou.




 Z celkového množství cukru odeberte 6 lžic a v misce ho smíchejte s citrusovým pektinem.

Pak šťouchadlem na brambory rozmělněte ovoce. K ovoci přidejte pektin smíchaný s cukrem a 5 minut vařte. Pak přisypte zbylý cukr. Poté, co se směs znovu začne vařit, sbírejte pěnu a vařte dalších 5-7 minut.

Horký džem plňte do pečlivě vymytých sklenic. Ihned uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout. Nebo uzavřené sklenice zavařujte v zavařovacím hrnci 20 minut při 85°C.









Komentáře

Oblíbené příspěvky