Jablečný krambl







V lednici jsem měla už dlouho jablka, které nikdo nechce, nakyslá, s tuhou slupkou. Prostě jablka, do kterých se s chutí nezakousnete... Co s nimi? Kompot, štrůdl? Pak jsem si vzpomněla, že jsem nedávno viděla na TV Paprika pořad sester Hemleyových, kde dělaly jablečný krambl. Tedy v jejich podání úplně bez cukru a másla. Já přidala cukr třtinový a kousek másla. :-)







Na krambl si připravte:


4 jablka
1 lžíci třtinového cukru
1 hrst rozinek
1 lžičku perníkového koření


Na drobenku:

4 vrchovaté lžíce mletých mandlí
2 lžíce mandlových lupínků
1 lžíci třtinového cukru
20 g másla

dále 4 zapékací misky

zakysanou smetanu nebo vanilkovou zmrzlinu k podávání



Troubu předehřejte na 200 °C. Jablka oloupejte, rozkrojte a zbavte jadřinců. Jablka pokrájejte na menší kousky.

V kastrůlku nebo pánvičce rozpusťte lžíci třtinového cukru na karamel, pak k němu přidejte jablka, rozinky a koření. Promíchejte a společně asi 5 minut poduste, aby jablka změkly.

Připravte si drobenku z mletých mandli, třtinového cukru a másla. Pak do drobenky přimíchejte mandlové lupínky.

Podušená jablka rovnoměrně rozdělte do misek, posypte drobenkou a pečte v troubě 10 minut nebo dokud drobenka nebude krásně zlatá.

Upečený krambl nechte chvíli zchladnout a pak podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se zakysanou smetanou.


















Komentáře

Oblíbené příspěvky