Žemlovka, zemlbába
Taky máte občas chuť na úplně obyčejný jídlo? Žemlovka určitě takový jídlo je. U nás doma teda pečeme zemlbábu. :-D Většinou z vánočky, ale použít můžete veku nebo toustový chleba.
Pekla jsem ji v menší formě, takže uvedený recept je pro dva jedlíky nebo pro čtyři jako moučník po obědě. ;-)
Na zemlbábu si připravte:
1 malou vánočku, potřebujete asi 9 plátků
200 ml plnotučného mléka
2 vejce
4 velká jablka
1 lžíci krupicového cukru
1 lžičku skořice
hrst rozinek
hrst posekaných ořechů
20 g másla
zapékací misku, máslo na vymazání formy, alobal na zakrytí formy
Troubu předehřejte na 180°C, formu vymažte máslem.
Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky, pak je v misce smíchejte s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
V jiné misce prošlehejte vejce s mlékem.
Plátky vánočky postupně namáčejte v mléce, dno formy pokryjte první vrstvou vánočky, pak přidejte polovinu jablek, pak na jablka položte další plátky vánočky navlhčené v mléce. Přidejte druhou polovinu jablek a pak opět plátky vánočky. Na závěr poklaďte kousky másla.
Formu přikryjte alobalem a dejte péct asi na 40 minut. Potom alobal sundejte a pečte dalších 10 minut dokud zemlbába nebude krásně zlatavěhnědá.
Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.
Komentáře
Okomentovat