Jablkový koláč




Jablkový koláč nebo jablečník, chcete-li. Retro recept z maminčina sešitu.  Oproti původnímu receptu jsme ubíraly množství cukru v těstě. Koláč jsme odlehčily o 100 g. :-)




Na těsto:

300 g polohrubé mouky
150 g krupicového cukru
250 g jablek nahrubo nastrouhaných
200 ml mléka
2 celá vejce
10 lžic oleje
2 lžíce kakaa
2 lžíce tuzemáku
1 prášek do pečiva s vinným kamenem


Poleva:

100 g másla
150 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
2 lžíce tuzemáku



Troubu předehřejte na 180 °C, koláčovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.


Ve velké míse smíchejte nejprve všechny sypké přísady. Přilijte mléko, olej, tuzemák, rozklepněte vejce. Vše společně promíchejte. Na závěr vmíchejte nastrouhaná jablka. Část jablek můžete nakrájet na drobné kostičky.

Těsto přelijte do připravené formy a pečte ve vyhřáté troubě 25-30 minut.

Mezitím, co se koláč peče, si připravte polevu. Máslo, cukr (klidně můžete trošku ubrat), kakao a tuzemák utřete do krémové konzistence.

Upečený koláč nechte chvíli zchladnout. Pak na něj naneste rovnoměrně polevu.













Komentáře

Oblíbené příspěvky