Koláč s ricottou a medvědím česnekem





Medvědí česnek, trendy bylinka posledních let. Jeho hlavní sezona je v dubnu a v květnu. Pokud nemáte možnost si ho nasbírat sami, můžete ho dokonce koupit  v supermaketu. My jsme ho použily tentokrát do slaného koláče spolu se zeleným hráškem a ricottou.





Těsto:

250 g hladké špaldové mouky
125 g studeného másla
5 lžic studené vody
půl lžičky soli


Náplň:

dvě velké hrsti medvědího česneku
100 g rozmrazeného hrášku
250 g ricotty
2 vejce
50 ml smetany na vaření nebo mléka
sůl a mletý pepř podle chuti

dále si připravte koláčovou formu cca o průměru 23cm, my jsme tentokrát použily obdélníkovou, pečící papír, luštěniny na zatížení těsta


Křehké těsto se musí zpracovat poměrně rychle, nejsnadnější je ho zpracovat ve food processoru. Pokud food processor nemáte, stejně jako my :-), máme pro vás fígl, který jsme viděly v jednom pořadu o vaření - studené máslo nastrouhejte na hrubém struhadle a pak ho dejte na 30 minut do mrazáku. Vyzkoušely jsme to a těsto bylo po upečení opravdu křupavé.


Nejprve si připravte těsto. Mouku, studené máslo,sůl pomocí nože zpracujte na drobenku. Přilijte vodu a vše spojte,  těsto nehněťte dlouho, aby v něm zůstaly drobné kousky másla. Těsto zabalte do folie a dejte aspoň na půl hodiny odpočinout.

Odpočinuté těsto vyválejte na kruh/obdélník o něco větší než forma. Těsto namotejte na váleček a přeneste do formy. Těsto zatlačte až ke krajům, abyste vytvořili misku. Přečnívající těsto odkrojte. Formu s těstem dejte znovu chladit.

Troubu předehřejte na 200°C. Vyndejte formu s těstem z lednice. Zmačkejte větší kus pečícího papíru a pak ho rozložte na vychlazené těsto a na papír nasypte fazole nebo hrách a dejte péct "naslepo" na 15 minut. Potom papír se zátěží sundejte a koláč pečte dalších 5 minut.


Mezitím, co se koláč peče "naslepo", připravte náplň. V míse prošlehejte ricottu s vejci a smetanou, přisypte hrášek. Medvědí česnek opláchněte a pokrájejte, přidejte do směsi. Osolte a opepřete podle chuti, vše promíchejte. Náplň rovnoměrně rozprostřete na předpečené těsto a pečte dalších 30 minut, dokud náplň nezpevní.














Komentáře

Oblíbené příspěvky