Cuketový chlebíček



Cuketová buchta je hodně variabilní. Většinou ji peču v koláčové formě. Když zdvojnásobím suroviny, vyjde dávka na plech s vyšším okrajem.
Není to žádná suchá drobivka, kterou musíte hojně zapíjet čajem. Je krásně vláčná. Můžete přidat rozinky, oříšky, kandovanou pomerančovou kůru, skořici... podle vaší chuti a fantazie ;-) Cuketu kupuju mladou, neloupu ji a do těsta ji strouhám nahrubo. Jako odměrku používám hrnek o objemu 250 ml.






Na chlebíček budeme potřebovat:


1 hrnek nahrubo nastrouhané cukety
1 hrnek hladké mouky
1 vejce
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku cukru krupice
1/2 sáčku prášku do pečiva
2 lžičky kakaa
1/2 lžičky perníkového koření
50g nasekané hořké čokolády


Na malinovou omáčku:

250g mražených malin
1 lžička moučkového cukru


Chlebíčkovou formu nebo formu na srnčí hřbet vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C.
V míse smícháme sypké přísady, přidáme vejce, přilijeme mléko, olej a nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu a posekanou čokoládu. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 50 minut. Špejlí vyzkoušíme, jestli je chlebíček upečený. Pokud na špejli ulpělo těsto, necháme chlebíček ještě chvíli péct.
Upečený chlebíček vyklopíme na mřížku, odstraníme pečící papír a necháme vychladnout.

Na malinovou omáčku v rendlíku rozvaříme maliny, osladíme lžičkou moučkového cukru a pak propasírujeme přes sítko.

Chlebíček krájíme na plátky a podáváme s malinovou omáčkou. :-)













Komentáře

Oblíbené příspěvky