Koláč z kynutého těsta.
Koláč z kynutého těsta. K létu prostě patří. Borůvkový? Meruňkový? Oba! :-)
Na dva velké koláče budete potřebovat:
20 g čerstvého droždí
250 ml mléka
100 g másla
70 g cukru
2 žloutky
trochu citronové kůry
špetku soli
1 l borůvek
15-20 meruněk ( podle velikosti )
Na drobenku:
80 g másla
110 g hrubé mouky
110 g cukru krupice
V kastrůlku na mírném plameni rozehřejeme máslo, v jiném ohřejeme mléko. Do velké mísy prosijeme mouku. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek.
K mouce dále přidáme zbylý cukr, špetku soli, citronovou kůru, promícháme. Poté v mouce uděláme důlek, do něho dáme vykynutý kvásek, přidáme žloutky a zchladlé máslo. Vše zpracujeme. Dobře propracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout asi 1 hodinu.
Mezitím si uděláme drobenku. Já ji vždy dělám "od oka", tentokrát jsem to přepískla a měla žmolenky asi na čtyři koláče. :-) V receptu uvádím už zredukované množství surovin.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly. Vyválíme na slabé placky, přibližně velikosti plechu. My máme radši větší vrstvu ovoce a slabší vrstvu těsta. ;-)
Plechy vyložíme pečícím papírem. Těsto pomocí válečku přeneseme na plech.
Meruňky omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Jeden koláč pokladame meruňkami. Na druhý rovnoměrně rozprostřeme borůvky. Oba koláče posypeme drobenkou. Pečeme je v troubě předehřáté na 180°C asi 30-35 minut.
Tip: Těsto jsem také zkoušela zadělat večer, mísu s těstem jsem přikryla potravinovou folií a dala přes noc kynout do lednice. Ráno jsem těsto vyndala, nechala stát asi 30 minut při pokojové teplotě. Pak jsem předehřála troubu a připravila koláče... ;-)
Komentáře
Okomentovat