Trocha léta ve sklenici
Marmeláda? Džem? Zavařenina? Ovocná pomazánka? U nás doma je to marmeláda... Každý rok se snažím zavařit několik dávek skleniček marmelády, i když nemám možnost si ovoce sama vypěstovat. Aspoň vím, co si za ovoce do nich nakrájím. Dřív jsem používala komerční přípravky pro zavařování, letos poprvé zavařuji jen s přírodním citrusovým pektinem.
Základní postup byl na kelímku s pektinem, podle něj jsem zavařovala.
Na tři sklenice o obsahu 0,3 litru budeme potřebovat :
1 kg na drobné kousky pokrájené meruňky
600 g cukru krupice
7 g citrusového pektinu + 3 lžičky cukru krupice
Dále budeme potřebovat horkou vodou vypařené ( nebo v troubě sterilizované ) sklenice i víčka.
Do širokého kastrolu dáme odvážené ovoce a přivedeme k varu, smícháme pektin se 3 lžičkami cukru a přidáme směs do vařícího ovoce a vaříme 5 minut. Po pěti minutách přidáme odvážený cukr a poté, co se cukr rozpustí a ovoce se začne znovu vařit, vaříme přibližně 10 minut do zhoustnutí. Na závěr sebereme pěnu, můžeme přidat lžíci citronové šťávy. Ještě horké plníme do připravených sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru asi na deset minut. Můžeme sterilizovat při 85°C asi 15 minut.
Komentáře
Okomentovat