Hruškový koláč s mandlovým krémem








Prohlížela jsem si sbírku receptů, vystříhaných z různých časopisů a kalendářů. Nejvíc mě zaujal tenhle recept na hruškový koláč. Neváhala jsem a upekla ho. Myslím,že se zařadí mezi naše oblíbené podzimní koláče... Je sice trochu náročnější na přípravu, ale opravdu za to stojí. :-)





Na koláčovou formu o průměru 25 cm si připravíme:


Těsto:

225 g hladké mouky
120 g másla
60 g moučkového cukru
2 lžíce mléka
1 prášek do pečiva
špetku soli



Pudinkový krém:

250 ml mléka
2 žloutky
50 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu


Mandlový krém:

125 g změklého másla
125 g moučkového cukru
125 g mletých mandlí (neloupaných)
2 celá vejce
1 lžíce kukuřičného škrobu
špetka mletého hřebíčku


Dále 4 zralé hrušky.  Pokud jsou hrušky tvrdší, je lepší je chvíli povařit ve vodě s citronovou šťávou.

30 g nahrubo posekaných mandlí



Nejdříve si uvaříme pudinkový krém. Ve mléce společně rozšleháme 2 žloutky,cukr a kukuřičný škrob, přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout.


Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli. Přidáme pokrájené máslo a 2 lžíce mléka. Vypracujeme těsto. Zabalíme ho do folie a necháme odpočinout v ledničce asi 30 minut.


V jiné míse připravíme mandlový krém. Nejdříve utřeme změklé máslo s cukrem, dále zašleháme 2 vejce. Pak přimícháme mleté mandle, kukuřičný škrob, mletý hřebíček. Na závěr do mandlového krému zašleháme vychladlý pudinkový krém.


Těsto můžete vyválet na placku o něco větší než je forma a opatrně navinout na váleček a přenést do formy nebo rukama vytvarovat silnější placku, pak ve formě prsty vymačkat až do okrajů.


Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a rozdělíme je na osminky. Na těsto  rozetřeme mandlový krém, poklademe hruškami, hrušky mírně zatlačíme do krému a posypeme sekanými mandlemi.


Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50-60 minut, dokud nebude zlatavě hnědý.








Komentáře

Oblíbené příspěvky