Škvarkové placky








Miluju škvarkový placky! Už od dětství. Jen tak k snídani a zapíjet je čajem s citronem nebo k obědu je přikusovat k domácí bramboračce... Babička je vždycky pekla ve velkým, když jsme jeli na prázdniny k rybníku do jižních Čech nebo na chatu. Tajně jsem na ně chodila a schovávala se za závěsem... :-)





Na těsto si připravíme:


600 g polohrubé mouky
60 g droždí
4 vejce
200 ml vlažného mléka
12 lžic rozpuštěného sádla
200 g posekaných škvarků
lžičku soli
kmín podle chuti












Do velké mísy prosijeme mouku, přidáme sůl a kmín a společně promícháme. V kastrůlku rozpustíme sádlo a necháme ho zchladnout. V jiném ohřejeme mléko. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek (to trvá asi 10 minut).


Do mísy k mouce rozklepneme celá vejce, přilijeme kvásek a vychladlé sádlo, přidáme posekané škvarky. Vše zpracujeme dohromady a několik minut hněteme. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou nebo potravinovou folií a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.


Z vykynutého těsta ukrajujeme stejně velké kousky, které necháme na pomoučněné pracovní ploše chvíli vykynout. Pak z nich tvarujeme placky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Placky před pečením nařežeme nožem do mřížky. Pečeme je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut nebo dokud nezezlátnou.




Komentáře

Oblíbené příspěvky