Sýrové krekry







Po vlně receptů na vánoční cukroví teď přinášíme jeden na sýrové krekry. Jsou výborné k vínu i k pivu. Takže se skvěle hodí i k silvestrovskému pohoštění.






Na krekry si připravte:


125 g strouhaného čedaru
150 g změklého másla
1 vejce
250 g hladké mouky
1 zarovnanou lžičku prášku do pečiva
1 lžičku soli

na potření rozšlehané vejce se lžící mléka
na posypání mák, kmín, sezam, černý sezam, nastrouhaný čedar

Uvedené množství je na tři plechy,

Do mísy nebo na pracovní plochu prosijte mouku, smíchejte s práškem do pečiva a se solí. V mouce udělejte důlek, do kterého rozklepněte vejce, přidejte na kousky pokrájené máslo, přisypte nastrouhaný sýr. Nejprve nožem zapracujte vejce, máslo a sýr, získáte hrubší drobenku. Pak rukama vše zpracujte na nelepivé těsto. Zabalte ho do folie a nechte v lednici asi 30 minut odpočinout.

Odpočinuté těsto vyválejte na placku silnou asi 3-4 mm, při válení těsto podsypávejte hladkou moukou. Placku potřete rozšlehaným vajíčkem s mlékem, rozkrájejte rádýlkem na čtverečky nebo na tyčinky ( kdo si chce trošičku vyhrát, může použít různá vykrajovátka). Posypte podle chuti strouhaným sýrem,kmínem, semínky.  Pak přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 15 minut dozlatova.


Sýrové krekry určitě potěší i jako jedlý dárek. ;-)










Komentáře

Oblíbené příspěvky