Křehké tartaletky s ovocem










Tyhle tartaletky jsme pekly už několikrát a pokaždé měly velký úspěch! Při zdobení rozhodně nešetřete vanilkovým krémem a čerstvým ovocem. :-)




Na tartaletky si připravte:

6 formiček o průměru přibližně 9 cm, pečící papír, luštěniny na zatížení


Na křehké těsto:

150 g hladké špaldové mouky      
50 g jemně mletých mandlí
50 g moučkového cukru
100 g studeného másla
1 žloutek
špetku soli

máslo k vymazání formiček


Na vanilkový krém:

250 g mascarpone
150 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
semínka z půlky vanilkového lusku

čerstvé ovoce na ozdobení


Mouku přesijte na pracovní plochu, přisypte mleté mandle, cukr, sůl, přidejte žloutek a na malé kousky pokrájené máslo.
Ze všech surovin vypracujte vláčné těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte odpočinout na hodinu do lednice.

Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky na tartaletky lehce vymažte máslem.

Těsto si rozdělte na šest stejně velkých kousků. Jednotlivými kousky těsta vyložte postupně všechny formičky. Těsto do formiček vtlačte tak, aby vám vznikl zvýšený okraj.

Na těsto položte kousek pečícího papíru, nasypte na něj hrst luštěnin, Pečte v troubě asi 10 minut, potom opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dozlatova dalších 8-10 minut.

Upečené tartaletky nechte vychladnout.


Připravte si krém. Nejprve vyšlehejte smetanu ke šlehání. Přidejte k ní moučkový cukr, vanilková semínka a mascarpone. Vše společně vyšlehejte, aby vám vznikl hladký krém.

Tartaletky naplňte vanilkovým krémem a ozdobte podle chuti čerstvým ovocem.










Komentáře

Oblíbené příspěvky