Obrácený koláč s blumami




Nakyslé blumy a sladký karamel? Skvělá kombinace! Obrácený koláč, obměněná francouzská klasika. My jsme koláč nepekly z listového těsta,(které klidně můžete použít), ale použily náš oblíbený hrnečkový recept. ;-)





Připravte si:

Pánev o průměru 25cm, kterou můžete bez obav dát do trouby.


Na karamel:

100 g krupicového cukru
5 lžic vody
silnější plátek másla (asi 0,5 cm)


Na těsto:

jako odměrku hrnek o objemu 250 ml

1 hrnek polohrubé mouky
1/4 hrnku krupicového cukru
1/2 hrnku mléka
1/4 hrnku oleje
1/2 prášku do pečiva
1 vejce

500 g červených blum

Nejprve si připravte ovoce, omyté blumy rozkrojte, vyjměte pecky a rozkrojte na čtvrtiny.

Dejte předehřát troubu na 180°C.

Krupicový cukr spolu s vodou dejte do pánve a pomalu zahřívejte dokud se nerozpustí. Pak zvyšte teplotu a bez míchání zahřívejte dokud nevznikne zlatavě hnědý karamel. Do karamelu na závěr přidejte plátek másla, krouživými pohyby pánví promíchejte. Sundejte z plotny.
Do karamelu vyskládejte těsně vedle sebe nakrájené blumy.


Připravte si těsto.Ve velké míse nejprve smíchejte všechny sypké suroviny, pak přidejte vejce, přilijte mléko a olej. Vše promíchejte, tak abyste měli hladké těsto. Těsto opatrně přelijte přes ovoce a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte asi 30 minut. Špejlí vyzkoušejte, jestli je koláč propečený.

Koláč vyndejte z trouby, nechte 10 minut odpočinout a pak opatrně vyklopte na talíř.
















Komentáře

Oblíbené příspěvky