Závin s makovou náplní a jablky
Podzim je tady. A na řadě je spousta podzimních receptů.Tenhle na makový závin je jedním z nich. Tradičně se mák kombinuje se švestkami nebo slívami. Ale varianta mák a jablka taky chutná skvěle! :-)
Na závin si připravte:
300 g hladké mouky
50 g bramborového škrobu
125 g změklého másla
50 g moučkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
3-5 lžic mléka
1 vejce na potření
Na náplň:
150 g mletého máku
100 ml mléka
2 lžíce cukru
1 lžička skořice
300 g pokrájených jablek
Nejprve si připravte náplň. Jablka oloupejte, vykrájejte jádřince a pokrájejte je na drobné kousky. Do rendlíku nasypte mletý mák a zalijte mlékem. Vařte do zhoustnutí. Do uvařeného máku přidejte cukr, lžičku skořice a pokrájená jablka. Vše promíchejte.
Do velké mísy nebo na pracovní plochu prosijte mouku, škrob, cukr. Přidejte lžičku prášku do pečiva a vše promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, do něho rozklepněte vejce, přilijte mléko a přidejte na kousky nakrájené máslo. Nejprve vidličkou a pak rukama vypracujte nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
Dejte předehřát troubu na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem.
Z těsta vyválejte obdélník, silný asi půl centimetru. Těsto při vyvalování podle potřeby lehce podsypávejte moukou.
Do středu vyváleného těsta po délce naneste makovou náplň. Volné okraje těsta přehněte přes náplň.
Závin přeneste na plech. My jsme vyvalovaly těsto na silikonové podložce, takže jsme závin jednoduše překlopily na plech spojem dolů.
Závin potřete rozšlehaným vejcem, pečte v předehřáté troubě dozlatova 30-35 minut.
Komentáře
Okomentovat