Koláč s čokoládovou duší




Recept na tenhle koláč vyšel v jednom z prvních čísel časopisu Apetit. Patří mezi naše oblíbené podzimní a zimní recepty. Úplně nejlepší na něm jsou křupavé pečené oříšky, proto jsme jejich množství oproti původnímu receptu zdvojnásobily! Na druhou stranu jsme ubraly skořici. :-)





Na koláč si připravte:

170 g změklého másla
170 g hnědého cukru
200 g hladké mouky ( my jsme polovinu nahradily hladkou špaldovou)
3 celá vejce
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky skořice ( v původním receptu jsou 4 lžičky )
4 lžíce mléka
4 lžíce lískooříškového krému
100 g nahrubo posekaných lískových oříšků (v původním receptu je 50 g )


dortovou formu o průměru 20cm, tu lehce vymažte máslem a vyložte pečícím papírem, i po stranách.
Troubu předehřejte na 180°C.


V misce  smíchejte mouku, skořici a prášek do pečiva.V jiné míse společně utřete máslo a cukr do pěny, pak přidejte vejce a znovu zašlehejte. Potom postupně přidávejte moučnou směs, přilijte mléko. Vše dohladka promíchejte.

3/4 těsta nalijte do připravené formy, uhlaďte. Na povrch naneste lískooříškový krém. Na něj vlijte zbývající těsto. Povrch uhlaďte a nasypejte na něj oříšky. Oříšky lehce zatlačte do těsta.

Koláč pečte 50-60 minut. Špejlí vyzkoušejte zda je propečený.











Komentáře

Oblíbené příspěvky