Jogurtová bábovka






Po dvou slaných receptech přidáváme jeden sladký, na jogurtovou bábovku :-) Pekly jsme ji v dortové formě a trochu jsme ji "vyšperkovaly" . Samozřejmě můžete použít klasickou bábovkovou formu a kakaem obarvit jen menší část těsta, upéct ji jako mramorovou a jen pocukrovat.




Na bábovku si připravte:


300 g polohrubé mouky
200 g krupicového cukru
250 g smetanového jogurtu
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
70 g másla
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
špetku soli

máslo na vymazání formy, pečící papír
dortovou formu o průměru 20 cm


Na dokončení:

80 g hořké čokolády
30 g másla
čokoládové hoblinky
ovoce podle chuti 250 g


Připravte si formu: dno dortové formy vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. Pokud použijete klasickou bábovkou formu, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou.


Nechte rozehřát máslo. Ve velké míse utřete žloutky s cukrem do světlé pěny, přimíchejte jogurt. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte se špetkou soli a s práškem do pečiva, pak ji po částech zamíchejte ke žloutkovo-jogurtové směsi. Pak přimíchejte zchladlé máslo. Na závěr po částech opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Těsto rozdělte na dvě poloviny, do jedné přimíchejte 2 lžíce kakaa. Vezměte si velkou lžíci a do středu formy dejte lžíci světlého těsta, na ní lžíci tmavého těsta a takto střídavě pokračujte dokud nespotřebujete obě poloviny těsta.

Formu vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut.

Po vychladnutí bábovku přelijte čokoládovou polevou - čokoládu rozpusťte společně s máslem ve vodní lázni a rozmíchejte dohladka.

Polevu nechte chvíli zatuhnout, pak ji posypte čokoládovými hoblinkami a dozdobte ovocem.













Komentáře

Oblíbené příspěvky