Křehký koláč s jahodami a rebarborou
Máte rádi ovocné koláče? Tenhle z křehkého těsta s jahodami a rebarborou musíte vyzkoušet! Je plný šťavnatého ovoce. Má svěží, příjemně nakyslou chuť díky rebarboře. Křehký byl i druhý den po upečení. Teda pokud ho nesníte hned. Nám zůstaly do druhého dne jen dva malé kousky. :-)
Na koláč si připravte:
Koláčovou formu s nepřilnavým povrchem, o průměru 25 cm.
Na těsto:
300 g hladké mouky
175 g másla
30 g krupicového cukru
1 žloutek
4 lžíce studené vody
špetku soli
Na náplň:
350 g očištěné rebarbory
350 g jahod
130 g krupicového cukru
1 sáček Zlatého klasu nebo vanilkového pudinku (40 g)
1 vejce, rozšlehané, na potření koláče
Nejprve si připravte těsto. Do velké mísy prosijte mouku, přidejte cukr, špetku soli, přidejte máslo pokrájené na kousky. Ze všech surovin vytvořte drobenku, pak přilijte vodu a přidejte žloutek a vypracujte těsto. Těsto zabalte do folie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
Z odpočinutého těsta odkrojte třetinu, tu nechte na vrchní mřížku. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a pomoučeným válečkem rozválejte větší díl těsta na kruh o síle asi 4 mm, který bude asi o 4 cm větší než je průměr koláčové formy.
Vyválené těsto natočte opatrně na váleček, přeneste do formy a opatrně rozviňte. Těsto jemně přitlačte ke dnu i ke stěnám formy.
Připravte si náplň. Z jahod odstraňte stopky a rozkrájejte je na čtvrtiny, rebarboru rozkrájejte asi na 1 cm silné kousky. Pokrájené ovoce ve velké míse smíchejte s cukrem a sáčkem Zlatého klasu. Pak urovnejte ovoce do připravené formy.
Troubu předehřejte na 200 °C
Vyválejte zbývající těsto a rádýlkem nakrájejte úzké proužky. Proužky klaďte přes náplň koláče tak, abyste vytvořili mřížku.
Povrch potřete rozšlehaným vejcem. Koláč pečte asi 50 minut.
Před podáváním nechte vychladnout, aby náplň ztuhla.
Komentáře
Okomentovat