Jablečný koláč trochu jinak



Jablečný koláč nebo jablka v županu? Inspiraci na tenhle koláč jsme našly v tv pořadu Tajomstvo mojej kuchyne. Koláč chutná nejlépe ještě vlažný. Můžete si k němu přidat vanilkovou omáčku nebo zmrzlinu...




Na koláč si připravte:

10 menších jablek

Na těsto:

500 g hladké mouky
250 g změklého másla
70 g krupicového cukru
150 g bílého smetanového jogurtu
1 vejce
1 prášek do pečiva
špetku soli

3 lžíce piškotových drobečků nebo strouhanky na podsypání jablek


Na nádivku:

50 g mletých vlašských ořechů
3 lžíce meruňkové zavařeniny
4 lžíce piškotových drobečků
1 zarovnanou lžičku skořice

Dále skořicový cukr na posypání jablek


Nejprve si připravte jablka. Jablka oloupejte, přepulte je, odstraňte jadřince. Jablka poduste s trochou vody, tak aby změkla, ale nerozpadala se. Jablka nechte vychladnout.

Připravte si těsto. Nejprve smíchejte v míse všechny sypké suroviny, pak přidejte pokrájené změklé máslo, vejce a jogurt. Vypracujte těsto. Zabalte  ho do potravinové folie a nechte ho v chladu odpočinout půl hodiny.


Pečící plech vyložte pečícím papírem. Troubu nechte rozehřát na 200°C.

Odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny. První díl těsta vyválejte na obdélník o síle asi 4mm a pomocí válečku ho přeneste na připravený plech. Těsto posypte drcenými piškoty nebo strouhankou.

Smíchejte všechny suroviny na nádivku. Do každé půlky předvařeného jablka dejte lžičku nádivky. Půlky jablíček klaďte ve větších rozestupech na připravené těsto. Každé jablíčko posypte trochou skořicového cukru.



Rozválejte druhou část těsta na přibližně stejně velký obdélník. Rozválené těsto pomocí válečku položte přes jablka. Těsto mezi jablky lehce přitlačte.

Koláč pečte 20-25 minut ve vyhřáté troubě.











Komentáře

Oblíbené příspěvky