Masopustní šišky
Když je ten masopust, proč si jednou za rok nedopřát poctivé domácí šišky nebo koblihy?! Letos připadá konec masopustu (Popeleční středa) už na 14. února. Tak šup, šup do nich... :-D
Na šišky si připravte:
360 g polohrubé mouky
citronovou kůru z půlky citronu
špetku soli
180 ml vlažného mléka
2 lžičky krupicového cukru
20 g droždí
40 g moučkového cukru
2 žloutky
40 g rozpuštěného másla
50 g rozinek
olej na smažení, moučkový cukr na pocukrování
Do mísy prosijte mouku, přidejte špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru, promíchejte.
Do hrnečku s vlažným mlékem rozdrobte droždí a přimíchejte dvě lžičky cukru. Nechte vykynout kvásek.
Mezitím, v jiné větší míse, utřete žloutky s cukrem do pěny. Přisypte k nim mouku a přilijte vykynutý kvásek. A začněte zpracovávat těsto, po chvilce přilijte zchladlé rozpuštěné máslo. Těsto hněťte tak dlouho, aby se nelepilo na stěny mísy. To trvá asi 10 minut.
Těsto nechte na teplém místě vykynout, cca asi hodinu. Pak do vykynutého těsta zapracujte rozinky. Těsto rozkrájejte na dvacet stejně velkých kousků, ze kterých vyválejte asi 20 cm dlouhých válečků. Ty v polovině přehněte a zapleťte
Na hlubší pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje. Šišky smažte nejprve 1 minutu pod pokličkou, pak je otočte a smažte je do zlatohnědé barvy. Pak je nechte okapat na papírové utěrce. Před podáváním šišky pocukrujte moučkovým cukrem.
Komentáře
Okomentovat