Bratislavské rohlíčky



Voňavé rohlíčky, nadýchané těsto  a ořechová nádivka. To je to pravé ořechové k odpolední kávě nebo k čaji.




Těsto:

150 g změklého másla
60 g moučkového cukru
2 žloutky
1 vejce
400 g hladké mouky
špetka soli
21 g droždí (půl kostičky)
200 ml mléka
půl lžičky cukru


Na náplň:

150 g mletých ořechů
50 g piškotových drobečků
60 g moučkového cukru
100 ml smetany

Dále 1 vejce rozšlehané s trochou mléka na potření rohlíčků. Dva plechy vyložené pečícím papírem.

Z uvedeného množství je 28-30 rohlíčků.



Nejprve si připravte kvásek. V kastrůlku zahřejte mléko. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte půl lžičky cukru, zamíchejte a nechte kynout (asi 10 minut).

Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte žloutky, celé vejce a ještě chvíli šlehejte. Do našlehané pěny přidejte mouku, špetku soli, v mléce vykynuté droždí a vypracujte těsto. Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně hodinu.


Připravte si náplň do rohlíčků. V misce smíchejte mleté ořechy, piškotové drobečky a moučkový cukr. Smetanu přiveďte k varu. Horkou smetanu přilijte do misky s mletými ořechy a dobře promíchejte.

Dejte předehřát troubu na 180 °C.

Vykynuté těsto rozdělte na dva díly, každý díl vyválejte na obdélník, široký asi 15 cm, který rozkrájejte na trojúhelníky. Na každý trojúhelník dejte lžičku náplně. Trojúhelníčky stočte do tvaru rohlíčků. Pokládejte je na připravený plech, nechte je ještě chvíli kynout a pak je potřete rozšlehaným vejcem s trochou mléka.

Rohlíčky pečte ve vyhřáté troubě asi 15-20 minut. Nechte je vychladnout. Před podáváním je pocukrujte moučkovým cukrem.


















Komentáře

Oblíbené příspěvky