Slaný koláč s kadeřávkem a hlívou ústřičnou



Kadeřávek už dřív rodiče pěstovali na zahradě, maminka ho občas přidala do zeleninové nebo bramborové polévky, ale většinou zůstal jen jako okrasa v záhonku. Teď se kadeřávek pomalu stává hvězdou gastronomie. My jsme se rozhodly trochu experimentovat a použít ho do slaného koláče spolu s hlívou ústřičnou.




Těsto (koláčová forma o průměru 25cm):

130 g celozrnné špaldové mouky
130 g hladké špaldové mouky
130 g studeného másla
5 lžic studené vody
půl lžičky soli


Na náplň:

200 g natrhaných listů kadeřávku
200 g očištěné pokrájené hlívy úštřičné
2 jarní cibulky
150 g nahrubo nastrouhaného čedaru
200 g (kelímek) smetany na vaření
3 vejce
špetka soli, pepře a chilli
2 lžíce oleje



Nejprve si připravte těsto. Mouku, studené máslo,sůl pomocí nože zpracujte na drobenku. Přilijte vodu a vše spojte,  těsto nehněťte dlouho, aby v něm zůstaly drobné kousky másla. Těsto zabalte do folie a dejte aspoň na půl hodiny odpočinout.

Odpočinuté těsto vyválejte na kruh o něco větší než forma. Těsto namotejte na váleček a přeneste do formy. Těsto zatlačte až ke krajům, abyste vytvořili misku. Přečnívající těsto odkrojte. Formu s těstem dejte znovu chladit.

Připravte si náplň. V pánvi rozehřejte olej, přidejte pokrájenou hlívu a restujte. Pak přidejte na menší kousky natrhaný kadeřávek a pokrájené jarní cibulky a poduste asi  pět minut. Pak podle chuti osolte a opepřete, můžete přidat špetku chilli. V  misce rozšlehejte vejce se smetanou.

Troubu předehřejte na 200°C. Vyndejte formu s těstem z lednice. Zmačkejte větší kus pečícího papíru a pak ho rozložte na vychlazené těsto a na papír nasypte fazole nebo hrách a dejte péct "naslepo" na 15 minut. Potom papír se zátěží sundejte a koláč pečte dalších 5 minut.

Do pánve s kadeřávkem přidejte nastrouhaný sýr, promíchejte, pak směs rozprostřete na předpečené těsto a zalijte rozšlehanými vejci se smetanou. Dejte péct na 30 minut dokud náplň nezpevní.





Komentáře

Oblíbené příspěvky