Velikonoční beránek



Bez beránka by u nás doma nebyly Velikonoce. Vždycky nám ho pekla babička. Před několika lety nám formu na beránka předala a teď je pečení na nás... :-)




Těsto:

100 g změklého másla
120 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky
180 ml mléka
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
1 prášek do pečiva
100 g kandované pomerančové kůry (kandovaného ovoce)


Nejprve si připravte formu. My máme dvoudílnou kameninovou po babičce. Obě části formy pečlivě vymažte máslem a vysypte strouhankou. Troubu předehřejte na 170°C.


Máslo, cukr a žloutky vyšlehejte na hustý krém. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kandovanou kůrou. Po částech ji střídavě s mlékem vmíchejte do krému. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 45-50 minut.

Potom opatrně sundejte vrchní díl formy - "záda" beránka a špejlí vyzkoušejte, jestli je propečený. Pokud na špejli ulpí těsto, nechte ještě chvíli péct. Upečeného beránka nechte 15 minut vychladnout ve formě a pak ho opatrně vyklopte.

Vychladlého beránka můžete polít čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat. Nezapomeňte mu uvázat mašli. :-)




Komentáře

Oblíbené příspěvky