Tvarohovo-bezinkový nepečený dort
Tenhle dort jsme připravily pro maminku k narozeninám, které má na konci května. Protože jsou letos teploty dost vysoké, nechtěly jsme zapínat troubu a rozhodly se udělat dort nepečený.
Sušenkový korpus:
115 g ovesných sušenek
45 g pekanových ořechů
50 g rozpuštěného másla
Tvarohová vrstva:
500 g měkkého tvarohu ve vaničce
250 ml smetany ke šlehání
100 ml bezinkové šťávy
3 lžíce moučkového cukru
5 plátků želatiny
Na dokončení:
500 g čerstvých jahod
dortové želé (nemusí být)
bezové kvítky
dále dortová forma o průměru 22 cm
Dortovou formu vyložte potravinovou folií. Připravte si sušenkový základ. Sušenky pomocí válečku rozdrťte nebo v robotu nasekejte na drobečky. Pekanové ořechy nasekejte nadrobno. Smíchejte sušenkové drobečky s nasekanými ořechy. Přelijte je rozpuštěným máslem a dobře promíchejte, aby se vše spojilo. Sušenkovou směs rovnoměrně natlačte do dortové formy. Dejte chladit.
Připravte si tvarohovou náplň. V míse prošlehejte tvaroh s moučkovým cukrem. Namočte plátkovou želatinu ve studené vodě. Mezitím vyšlehejte smetanu dotuha. V malém kastrůlku zahřejte bezinkovou šťávu, nevařte! Želatinu vymačkejte a přidejte k zahřáté bezinkové šťávě, míchejte dokud se želatina nerozpustí. Do rozpuštěné želatiny přidejte 3 lžíce tvarohu, promíchejte dohladka. Směs pak zamíchejte do tvarohového základu. Na závěr přimíchejte ušlehanou smetanu. Tvarohovou náplň nalijte na sušenkový korpus. Dejte na několik hodin chladit, nejlépe přes noc.
Vychlazený dort dozdobte čerstvými jahodami a bezinkovými kvítky. Jahody můžete potřít dortovým želé. My jsme použily červené, polovinu sáčku.
Komentáře
Okomentovat