Dýňový cheesecake
Podzim, čas dýní.. Dýňová nemusí být jen polévka, asi nejobvyklejší využití této úžasné zeleniny. Zkusme cheesecake, lehký, málo sladký a rozplývající se na jazyku. Příprava není složitá díky základu z karamelových sušenek, které mu společně s perníkovým kořením dodají výbornou chuť.
Na cheesecake si připravíme:
Dýňové pyré:
1 dýně hokkaido o váze asi 1 kg
2 lžíce hnědého cukru
1 lžičku perníkového koření
Sušenkový korpus:
180 g karamelových sušenek
50 g rozpuštěného másla
Krém:
200 g ricotty
125 g měkkého tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka
3 plátky želatiny
2 lžíce medu
800 g dýňového pyré
Nejprve si připravíme dýňové pyré. Z dýně odkrojíme stopku, rozčtvrtíme ji, vydlabeme semínka. V misce smícháme cukr s perníkovým kořením, tím pak rovnoměrně posypeme čtvrtky dýně. Dýni zabalíme do alobalu. Pečeme asi hodinu v předehřáté troubě na 200° C. Dýni necháme vychladnout, pak ji rozmixujeme. Získáme asi 800 g pyré.
Sušenky rozdrtíme válečkem nebo rozsekáme v robotu. V misce sušenky přelijeme rozpuštěným máslem a vidličkou promícháme. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem. Do formy nasypeme rozdrobené sušenky s máslem, rovnoměrně je rozprostřeme a upěchujeme je. Dáme vychladit.
Ve větší míse smícháme ricottu, tvaroh, dýňové pyré, podle chuti dosladíme medem. Šlehačku ušleháme dotuha a opatrně zamícháme do dýňové směsi. Želatinu namočíme ve vodě, aby nabobtnala. V kastrůlku ohřejeme mléko, nevaříme! V teplém mléce rozpustíme želatinu, přidáme k ní 2-3 lžíce dýňového krému, rozmícháme a želatinovou směs smícháme s dýňovým krémem.
Krém rozetřeme na sušenkový korpus.
Cheesecake dáme vychladit aspoň na dvě hodiny, ideálně přes noc.
Komentáře
Okomentovat