Perníkový cheesecake









Cheesecake má tu výhodu, že je hodně variabilní. Stačí na korpus místo máslových sušenek použít třeba perníčky a místo čerstvého ovoce použít zmražené nebo kompotované.
My jsme náš cheesecake oblékly do zimního kabátku a použily zmiňované perníčky na korpus a mražené švestky, ze kterých jsme udělaly pyré ovoněné perníkovým kořením. A pak pyré rozetřely na vychladnutý cheesecake.








Připravte si:

250 g tučného tvarohu
180 g žervé
200 g ricotty
180 g jemného krupicového cukru
3 vejce

Na korpus:

200 g rumových perníčků
60 g rozpuštěného másla


Na polevu:

300 g mražených švestek
1 lžíci hnědého cukru
1/2 lžičky perníkového koření
1 plátek želatiny





Troubu předehřejte na 140 °C. Dno dortové formy (o průměru 22 cm) lehce vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.

Na korpus rozdrobte do mísy perníčky nebo je v robotu rozsekejte na drobečky. Přelijte je rozpuštěným máslem a promíchejte, aby se vše spojilo. Pak směs vysypte do dortové formy a rovnoměrně ji upěchujte pomocí skleničky s hladkým dnem. Dejte vychladit.

Ve velké míse smíchejte tvaroh, ricottu a žervé. Přidejte cukr a celá vejce. Prošlehejte dohladka a pak naneste na připravený korpus. Pečte asi 70 minut, tak aby byl po okraji zlatavý a uprostřed se lehce chvěl. Pokud dáte do trouby před pečením kastrůlek s vodou, cheesecake nepopraská.
Cheesecake nechte dobře vychladnout, nejprve ve formě a pak v lednici, nejlépe do druhého dne.


Na polevu dejte dusit švestky, podlijte dvěma lžícemi vody. Když jsou švestky měkké, přidejte cukr a perníkové koření a úplně je rozvařte. Plátek želatiny nechte nabobtnat v misce s vodou. Teplé švestky propasírujte nebo rozmixujte dohladka. Vraťte je do kastrůlku a zahřejte je. Přidejte želatinu, míchejte dokud se nerozpustí. Nechte chvíli zchladnout a pak švestkové pyré rovnoměrně rozetřete na cheeesecake.































Komentáře

Oblíbené příspěvky