Sváteční perníková bábovka






Tenhle recept na bábovku nás před několika lety zaujal v televizním pořadu "Tajomstvo mojej kuchyne" a patří mezi naše oblíbené. Bábovka voní perníkovým kořením a pomerančovou kůrou, vydrží krásně vláčná několik dnů... Trošku jsme ubraly množství cukru, kandované ovoce nahradily kandovanou pomerančovou kůrou a upravily pracovní postup. V původním receptu je ochucená perníkovým kořením jen část těsta a postupuje se jako u pečení mramorové bábovky.





Na bábovku si připravte:

( jako odměrku hrnek objemu 250 ml )


4 vejce ( žloutky a bílky zvlášť )
1 hrnek krupicového cukru
1,5 hrnku hladké mouky
0,5 hrnku polohrubé mouky
0,5 hrnku oleje
0,75 hrnku vlažné vody
100 g oloupaných nasekaných mandlí
100 g hořké nasekané čokolády
100 g kandované pomerančové kůry
1 prášek do pečiva
1 lžičku kypřícího prášku do perníku
1 lžičku perníkového koření
špetku soli

formu, tuk na vymazání formy a strouhanku na vysypání formy


Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte strouhankou, troubu předehřejte na 160 °C.

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Ve velké míse utřete žloutky s cukrem a postupně přidávejte olej a vodu.

V jiné míse promíchejte obě mouky s perníkovým kořením, s práškem do pečiva a práškem do perníku. Přimíchejte nasekanou čokoládu, mandle a pomerančovou kůru.

Moučnou směs po částech zamíchejte k utřeným žloutkům. Pak po částech opatrně zamíchejte ušlehaný sníh z bílků.

Těsto vlijte  do připravené formy a pečte asi hodinu.














Komentáře

Oblíbené příspěvky