Mandlový linecký koláč broskvemi
Léto je v plném proudu a není týden kdybychom si nepřipravily nějakou dobrotu se šťavnatým ovocem.... třeba tenhle koláč s broskvemi a citronovým tymiánem.
Na jeden velký koláč si připravte:
Na těsto:
140 g hladké mouky
70 g jemně mletých mandlí
140 g změklého másla
70 g moučkového cukru
1 vejce rozšlehané - polovinu do těsta, zbytek na závěrečné potření koláče
špetku soli
Na náplň:
5 broskví
5 snítek citronového tymiánu
2 lžíce hnědého cukru
dále:
3 lžíce jemných ovesných vloček
hrst sekaných mandlí
lžička hnědého cukru
Do velké mísy nebo na pracovní plochu prosijte mouku, moučkový cukr, přisypte mleté mandle, přidejte pokrájené máslo, špetku soli a polovinu rozšlehaného vejce. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte asi na hodinu odpočinout do lednice.
Broskve omyjte a vypeckujte, nakrájejte je na dílky. Promíchejte je s hnědým cukrem a lístky tymiánu.
Předehřejte troubu na 200 °C.
Těsto vyválejte na placku o síle asi 5 mm, při válení podle potřeby podsypávejte moukou. Díky mletým mandlím se s těstem hůře pracuje.
Vyválené těsto přeneste na plech vyložený pečícím papírem, "opravte" případné trhliny.
Na vyválené těsto nasypte ovesné vločky a rozprostřete je tak, aby zůstal asi 5 cm velký okraj.
Pak na vrstvu vloček urovnejte pokrájené broskve. Volný okraj těsta přehněte přes ovoce, potřete ho zbylým rozšlehaným vejcem, pak posypte troškou hnědého cukru a posekanými mandlemi.
Koláč pečte v rozpálené troubě 25 - 30 minut dozlatova.
Komentáře
Okomentovat